My motorcycle

9 sfaturi pentru a pregati motocicleta pentru iarna

9 sfaturi pentru a pregati motocicleta pentru iarna

10.10.2018 14:41

Stiu ca primavara indata ce iese soarele primul lucru care vrei sa-l faci este sa iesi cu motocicleta la plimbare de aceea recomand sa nu neglijezi felul in care o pregatesti pentru iarna. Pentru a mentine motocicleta in cea mai buna conditie trebuie facute cateva pregatiri inainte de garare. Fenomenul principal de care trebuie sa ferim motocicleta pe timp de iarna este umezeala dar nu vom neglija sistemul de racire, alimentare, intretinerea acumulatorului,avelopelor si pieselor mecanice.

1.Curatirea
Spalam bine motocicleta, si curatam atent fiecare detaliu si element in parte pentru a inlatura mizeria si rezidurile de orice natura. Recomand utilizarea Motul E2 Moto Wash care este un puternic agent de curatatre si degresant biodegradabil pentru intreaga motocicleta, lasa un strat rezistent la coroziune pentru a proteja componentele metalice si elementele vopsite.
Pentru a elimina in totalitate fenomenul de coroziune pentru suprafetele metalice puteti utiliza un strat subtire de WD 40.

2.Schimb de ulei
Da se recomanda schimbul de ulei inainte de iernare sau garare. Specialistii in uleiuri recomanda schimbul de ulei si filtru in aceasta perioada deoarece resturile piliturile si rezidurile din uleiul vechi se pot acumula in canalele de circulare ale sistemului de ungere, fenomen care poate duce la obturarea canalelor.

Respectati tipul de ulei recomandat de producator.


3.Gresarea si lubrefierea.
Toate elementele mecanice in miscare ale motocicletei necesita lubrefiere si gresare pentru a reduce uzura, pentru a usura punerea in miscare a acestora si pentru a fi ferite de rugina si coroziune. Acordati atentie deosebita urmatoarelor componente: suspensie, cabluri, articulatii, transmisie. Nu neglijati nici contactele si conectorii instalatiei electrice, utilizati un spray de contacte pentru a preveni nefunctionarea corespunzatoare a instalatiei electrice.


4.Plinul rezervorului
Poate ca pare exagerat dar este foarte important sa garati motocicleta cu plinul de benzina facut, pentru a evita formarea coroziunii si a ruginei pe peretii rezervoarelor din tabla. La un rezervor plin este mai puti probabil ca se va forma condens pe peretele interior al rezervorului care in primavara ar putea sa inpiedice buna functionare a motorului.


Puteti utiliza si un aditiv de stabilizare a benzinei.


5.Instalatia de racire
In primul rand este importan sa masuram temperatura de inghet al antigelului. Temperatura de fierbere a unui antigel de calitate superioara este mult peste temperatura de fierbere a apei, calitatea antigelului asigura intretinerea presupusei si a garniturilor din instalatia de racire.
Producatorii de lichide de racire recomanda inlocuirea acestora celputin odata la 2 ani.


6.Protejarea si intretinerea acumulatorului
Cost deseori intalnit in buzunarul motociclistului la inceput de sezon, datorat neprotejarii acumulatorului pe timp de iarna.
Primul aspect este curatarea si ungerea bornelor cu vaselina pentru a le proteja de coroziune.

Se recomanda conectarea acumulatorului la un redresor cu fuctie automata de incarcare si descarcare al bateriei, astfel se v-a repeta ciclul de functionare al bateriei prelungindu-i astfel durata de viata.
Dac nu aveti posibilitatea de a conecta bateria pe timp de iarna la un redresor recomand celputin depozitarea la caldura a bateriei.(aceasta practica nu garanteaza ca bateria nu se va descarca)

Demonteaza bateria si depoziteazo la caldura. Pentru a prelungi viata bateriei poti utiliza un incarcator de baterii.


7.Intretinerea anvelopelor
Depozitarea corecta pe o perioada mai lunga a motocicletei se face pe stendere pentru a evita formarea de zone plate pe anvelopa. Daca bugetul din acest an nu permite achizitionarea de stendere schimbati pozitia anvelopelor odata pe saptamana.
Pentru a impiedica umezeala sa se stranga in zona de contact a anvelopei cu solul recomandam utilizarea unui covor de cauciuc.  

8.Prevenirea impotriva daunatorilor.
Rozatoarele pe perioada de iarna se ascund de frig si isi formeaza cuib in locuri in care nici nu ne imaginam. Toba de esapament si casa filtrului de aer sunt locuri preferate de soricei. Utilizati u dop de protectie pentru toba de esapament. Recomand sa utilizati si o cursa sau capcana de rozatoare in zona motocicletei pentru a nu se strecura sa roada instalatia electrica, fenomen deseori intalnit.

9.Gararea.
Gareaza motocicleta pe timp de iarna intr-un loc uscat si ferit de ploi si umezeala acoperal cu o husa pentru a-l feri de praf si mizerie. Daca nu ai un garaj si o ti in fata blocului recomand utilizarea unei huse impermeabile, cu siguranta va fi ferita de ploi si ninsori. Pentru situatiile in care motocicleta ramane afara asigurati-va si impotriva furtului.

Pentru a nu pierde nici o zi din sezonul urmator recomand efectuarea lucrarilor de revizie la final de sezon.

Postat în Sfaturi si recomandari de:
Csaba motomus